onsdag, september 30, 2009

Fullkornsbröd med linfrö

Efter att ha käkat lunchbuffé på stan idag var jag inte sugen på lagad mat i kväll utan nöjde mig med det här;

Fullkornsbröd med ägg, matjessill och salladslök (hade jag orkat leta upp dill i min överfulla frys hade det så klart lagts på mackorna)


Jag gillar verkligen det här brödet. Första gången jag åt det smakade det sådär men smaklökarna vänjer sig snabbt och nu kan jag längta efter att få sätta tänderna i det. Observera att det är ett bröd som man måste vilja äta för att tycka om det. Det är Willys och Hemköp, eller rättare sagt Axfood som har det här brödet, det liknar danskt surdegsbröd och innehåller bara ett fåtal ingredienser. Brödet finns i flera sorter; solrosfrön, flerkorn och pumpafrön, alla dessa är dock inte ekologiska. Anledningen till att jag väljer det ekologiska brödet är att jag gillar det med linfrö bäst, det blir faktiskt lite "saftigt" av det. Efter att förpackningen är öppnad förvaras brödet i kylskåp där det håller länge.

Tyvärr finns det tillverkare av sådant här bröd som lurar konsumenterna. Eldorado till exempel, (inget illa menat mot just Eldorado, jag gillar bland annat deras valnötter) men deras bröd innehåller mycket socker, synd för en ouppmärksam konsument som tror att den gör ett bra brödval.

måndag, september 28, 2009

Granatäpple

Jag minns när jag fick smaka granatäpple för första gången i Turkiet för väldigt många år sedan. Det satt en man och sålde, äpplena var delade och visade sig från sin vackraste sida, solen sken och det var verkligen utomlandssemesterkänsla. Idag, när jag delade på ett granatäpple hemma i köket, gafflade ur några kärnor, tänkte jag för mig själv att de där kärnorna såg ganska torra ut och undrade hur de skulle smaka. När jag sedan testade, ojoj, vilket knastrande och vilken smak! Gott, gott! Det behövs inte många kärnor för att göra det där lilla extra. Ett äpple räcker länge. Testa denna antioxidantrika superfrukt!

Kvarg, keso, vaniljpulver, tinade jordgubbar, granatäpple och valnötter

När maten har smält är det dags för ett kombinerat löp- och styrkepass. En halvtimmes löpning runt sjöarna (ser ut att bli ett väldigt blåsigt pass) följt av styrketräning hemma i lägenheten. Har/ska ni träna något idag?

söndag, september 27, 2009

Falun

Jag har inte hunnit med så mycket mer än att jobba i helgen men jag hann i alla fall ta några bilder på väg hem från stan i går kväll och i kväll innan mörkret föll över Falun. Det är i denna fina och mysiga stad jag bor. Bilderna är klickbara.

torsdag, september 24, 2009

Tabbouleh

Tabbouleh är en fräsch sallad med libanesiskt ursprung. Riktig tabbouleh består mestadels av kryddgrönt så den här bilden är missvisande på så vis, men det smakar mycket bra ändå. Bulgur ska det egentligen vara, men här använde jag quinoa men couscous fungerar lika bra. Kontrasten mellan det syrliga som kommer från citronen och det söta som kommer från russin eller aprikoser är super. Fräscht och gott! Passar bra till grillat.
Koka och låt svalna
2 dl quinoa/bulgur (eller koka couscous som vanligt)
4 dl vatten
1tsk salt

Hacka och blanda med bulgur
4 saftiga tomater
0,5 -1 lök finhackas
bladpersilja, gärna mycket
mynta, kan även uteslutas
russin eller torkade aprikoser

Blanda
1 citron, saft och rivet skal
2-3msk msk olivolja
salt och svartpeppar från kvarn
Häll dressingen över salladen och rör om. Låt salladen stå och dra länge, gärna i många timmar, före servering.

onsdag, september 23, 2009

Solenergi

De här kossorna var grymma på posering. Fin utsikt har de också!
Med musik i öronen upplevs världen annorlunda.
Det är något speciellt med gamla banvallar, det där raka och flacka. Häftigt att jag satt på golvet hemma i lägenheten i morse med en karta utbredd framför mig och planerade vilken runda jag skulle ta för att vara ute i fem timmar. Jag körde just den rundan, men körde fel på ett ställe och fick vända. Jag var inte så glad då eftersom det var enbart uppför innan jag kom fram till en vändplan på en gård men nu i efterhand gjorde det ju inte så mycket...
Jag hoppas att ni också passar på att vara ute i det fina vädret så fort ni har tid och möjlighet. Gör det som passar er, just för stunden, någon form av aktivitet eller bara sitt i lä i solen med en bok i handen eller på ett utecafé och mys. Njut av den energi som solen ger!

Favoritgröten just nu

Blanda i en gryta;
1 dl grötgryn, hälften fiberhavregryn och hälften rågflingor
2 msk dinkel mannagryn
lite krossat linfrö
salt
1,5-2dl vatten, gärna direkt från vattenkokaren
Låt det koka långsamt och rör gärna om hela tiden and do it with love. Det kan faktiskt vara ganska rogivande att stå där med skeden och röra runt och dessutom slipper man vidbrända grytor.
Lägg sedan i rivet äpple och kläck ner ett ägg och forsätt röra om. När gröten har rätt konsistens som passar just dig, just idag, så är den klar. Servera med kanel, valfri mjölk och förslagsvis rostade solrosfrön och pumpakärnor, eller kanske lätt krossade valnötter.
Andra smaksättare till just den här äpplegröten kan vara en sked av Kung Markattas jordnötssmör, en knivsudd ekologiskt vaniljpulver eller lite kardemumma.

måndag, september 21, 2009

Snabblunch

Efter tre timmar på cykeln fick det bli något snabblagat till lunch;
Färsk pasta med fräst skinka, lök, paprika och champinjoner. Baby spenat blandades ner i slutet så att den mjuknade lite. Smaksättare blev svartpeppar, olivolja, rostade pinjenötter och pecorino.

söndag, september 20, 2009

Osvavlade aprikoser

När vi hade varit ute i ett par timmar på cykeln igår fick jag helt oväntat ett enormt sug efter just osvavlade aprikoser. Konstigt! Vad kan ni plötsligt bli sugna på?

Dalarna i höstsol

När jag cyklade till jobbet i går morse strax före sju låg det en tät dimma över Falun och när jag slutade vid två möttes jag av sommarvärme. Jag och Lina stack ut på cykeln senare på eftermiddagen och njöt för fullt. Hela landskapet och alla mysiga hus och stugor blir ännu mer inbjudande i höstsolen. Den här stugan kunde vi inte cykla förbi utan att ta ett kort på;
Jag fastnade även för det här klädstrecket, mysigt på något sätt;

fredag, september 18, 2009

Turkisk yoghurt med akaciahonung och valnötter

Som kvällsgott åt jag turkyoghurt med akaciahonung och valnötter, färskt fikon (det var billigt den här veckan och första gången jag åt det) och en bit nötenergikaka. Mycket gott!

Medelhavskyckling

Kvällens middag blev en väldigt enkel medelhavsinspirerad rätt. Jag brynte kycklingfilé i en stekpanna tillsammans med vitlök, sedan lade jag kycklingen, skivad lök och vitlök, delad paprika, oliver, skivad citron och timjan i en ugnsform. Jag ringlade över lite olivolja, drog några varv med svartpeppar- och saltkvarnen och stoppde in formen i ugnen på 200g, 20-30min.

Före tillagning i ugn;
Medelhavskyckling med stekt halloumi och babyspenat;

Tillbaks i träningskläderna

Det är skönt att jag börjar lära känna min kropp. För ett par år sedan hade jag trott att jag skulle kunna träna redan i tisdags men nu visste jag att kroppen skulle vara redo först i slutet av veckan. I stället för att hoppas och tro varje kväll att jag skulle kunna träna dagen efter och därmed bli besviken varje morgon har jag bara lugnt avvaktat tills det var dags.

Jag stack ut på MTB:n i eftermiddag för ett mys- och lekpass på stigarna ovanför Falu koppargruva;

Nybakat till frukost

Det här är ett bröd som kan varieras i det oändliga, det är bara fantasin som sätter stopp. Snabbt går det att röra ihop och sedan är det bara att stoppa in i ugnen. Jag passade på att ta en rask, skön promenad medan brödet gräddades.

5dl valfritt mjöl/valfri mjölblandning; jag använde dinkelmjöl.
1-2dl fiberhavregryn/rågflingor
2-3dl valfri frö/nöt/kärnor/kross/kli-blandning; jag använde krossat linfrö, solrosfrön, rågkross, vetekross, kruskakli, vetegroddar.
2tsk bikarbonat
1tsk salt
4dl naturell yoghurt/fil
0,5-1dl av valfri sötning; lingonsylt, mörk sirap, flytande honung, hackad torkad frukt, bär, frukt;
jag använde ett per msk akaciahonung och rivet äpple.
Ev brödkryddor; jag använde kummin.

Klä en 1,5liters avlång kakform med bakplåtspapper, klicka ner smeten och platta ut. Grädda i nedre delen av ugnen i 200g, i 50-60min. Lägg på folie om det behövs så att inte brödet bräns på ytan. Stjälp upp och låt svalna under bakduk.

Idag åt jag brödet med ost och marmelad. Förutom en fikonmarmelad en gång har jag inte köpt marmelad tidigare, inte vad jag minns i alla fall. Gott i bland.

Den här marmeladen är ett bra alternativ. Femtio procent bär är högt i köpt marmelad. Den är sötad med fruktjuice och innehåller bara bär, osötad druvjuicekoncentrat, fruktpektin och citronsyra. Om ni inte tycker att det låter så speciellt så kan ni ju roa er med att läsa på en burk av Eldorados marmelad nästa gång ni är i affären...
De här burkarna finns även i små söta minivarianter som passar perfekt om man vill lyxa till det för en helg och köpa flera olika sorter.

torsdag, september 17, 2009

Energinötkaka

Den här kakan bakade jag för ett par dagar sedan när jag hade fyrtiofem minuters lång väntan, och eftersom jag hade ingredienserna hemma var det snabbt gjort. Jag blev mycket positiv när jag smakade kakan och började direkt fundera på hur jag kan variera den och det är bara fantasin som hindrar; olika smaksättningar, andra nötter och annan torkad frukt, olika former och olika tillbehör att servera den med. Variationer kommer...
Till skillnad från "vanliga kakor" är denna fylld av nyttigheter i form av vitaminer, mineraler och bra fetter (om det nu inte förändras för mycket i och med upphettningen). Bra som mellanmål eller som något gott när suget sätter in; istället för att ta en näve nötter och torkad frukt tar jag gärna en bit av den här kakan. Vid lite mer lyx kan jag tänka mig att en klick lättvispad grädde passar bra till.

Ursprungsreceptet;
100g sötmandel
100 g valnötter
150 g dadlar
3 ägg
½ tsk ekologiskt vaniljpulver
Smör eller rapsolja till formen

Värm ugnen till 175º C. Finhacka mandlar och valnötter. Kärna ur dadlarna vilket lättast görs om du skär dem på längden precis vid kärnan, sedan är det bara att trycka ur kärnan. Hacka och mosa dadlarna så gott det går. (Jag tyckte att den var för söt så nästa gång blir det 100 gram dadlar i ställer för 150 g). Dela äggen i gulor och vitor. Blanda mandlar, valnötter, dadlar, vaniljpulver och äggulor till en smet. Vispa vitorna till ett fast skum och vänd ner i nötblandningen och rör tills allt precis är blandat. Olja en form med avtagarbar kant och bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Lägg på folie på kakan under gräddningstiden om den börjar bli för mörk.

Jag måste slå ett slag för det här vaniljpulvret som hittas i välsorterade matbutiker. Det här pulvret är de små svarta prickarna i vaniljsockret eller i vaniljglassen. Äkta Bourbon. Trots den lilla burken räcker det länge så bli inte skrämda av priset som ligger mellan 32-40kr. Tänker man dessutom på att vanligt vaniljsocker består av en massa florsocker och några prickar av det här pulvret så känns det inte längre så kostsamt. Detta bör kunna ersätta dyra vaniljstänger, men är inte säker, har aldrig använt stänger.

Jag använder detta pulver till att smaksätta bland annat min keso- och kvargblandning, pannkakor, risgrynsgröt, smoothies och ovannämnda kaka.

onsdag, september 16, 2009

Fisk med mandeltäcke

Två bitar blev det av den här fisken som jag fick inspiration till här. Pangasiusfilé är riktigt gott, det känns nästan som om den smälter i munnen. Jag hade planerat ett berg av broccoli vid sidan av så ni kan tro att jag blev besviken (och förvånad) när det enda jag hittade i frysen var ett par fjuttiga broccolibitar, det får inte hända igen. I stället fräste jag en massa champinjoner och blandade med babyspenat. Fick även ett supersug efter morötter som jag knaprade på efter maten.
Pangasiusfile
Citronsaft och skal
Olivolja
Mandel som jag flagade (försökte åtminstone)
Chiliflakes
Lite akaciahonung
Salt och svartpeppar

Ringla över lite olivolja på fisken och pressa över citronsaft. Blanda ihop övriga ingredienser och lägg på fisken.

175g kanske, har ingen koll, 20min kanske, har ingen koll där heller.

Test

Jag tog en mini-promenad på Jungfruberget i eftermiddag för att bekanta mig med min nya kompass. Vet man bara hur den fungerar så är det enkelt.

tisdag, september 15, 2009

Cypriotisk halloumisallad

Kvällens "middag" blev en underbart god sallad. Halloumi är en fantastisk god ost att grilla eller steka och med nykrossad svartpeppar, några droppar olivolja och färskpressad citronsaft är den en sann njutelse. Detta måste vara Cyperns stolthelt!

Stekt halloumi, babyspenat, tomat, gurka, paprika, champinjoner, oliver, rödlök, svartpeppar, citronsaft, olivolja och balsamico.

En riktig andpromenad

I kväll vid halv sex när jag var klar med dagens betyr bestämde jag mig för att ta en promenad runt den ena av de tre små sjöarna som finns precis där jag bor och tänkte för mig själv att bänkarna som finns runt sjön skulle bli bekanta med mig idag. Men när jag kom ut till den underbara värmen och den friska luften kände jag mig pigg i både kropp och knopp och tog den längre svängen istället. Kameran hängde med vilket garanterar en lugn promenad, de fyra kilometrarna tog två timmar att gå.

måndag, september 14, 2009

Dahl - Indisk linsgryta

Vilken smakexplosion! Riktigt gott nu när jag har fått tillbaks smaken och stor kontrast till de senaste dagarnas matintag. Det gick dessutom snabbt att laga och medförde väldigt lite disk!1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja eller rapsolja

1 msk riven, färsk ingefära
2-3 krm torkad chili eller något starkt
1 tsk garam masala eller het curry
1 tsk koriander
1/2 tsk mald kummin
1 krm malen kanel
salt och peppar

lite akaciahonung

4 dl röda linser
400 g krossade tomater
2 dl vatten
400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
En liten bit ekologisk buljongtärning

limesaft

Hacka lök och morötter och finhacka vitlöken. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ner alla kryddor och fräs runt i någon minut. Tryck ner lite akaciahonung för att få fram smaken från kryddorna ytterligare. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt krossade tomater, vatten och kokosmjölk. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter. Pressa över lite saft från en lime före servering.

Servera med ris, naanbröd och naturell yoghurt smaksatt med mynta eller koriander om det ska vara äkta indiskt. Jag nöjde mig med brysselkål som jag helt plötsligt blev väldigt sugen på.

fredag, september 11, 2009

Att få vara frisk

Nu börjar jag äntligen bli jag igen. För några nätter sedan upplevde jag en av mina värsta nätter någonsin då jag fick en dubbel dos av influensan som sedan försvann lika snabbt som den kom. Trots att det bara handlade om en tillfällig sjukdom, så påminde den mig om en sak den natten; att jag måste uppskatta när jag är frisk och att inte ta det som en självklarhet! Tänk vilken fantastisk kropp jag har som tar hand om det jag äter och dricker, att jag kan dricka vatten när jag är törstig utan att det kommer upp samma väg igen ett par minuter senare. En kropp som orkar och vill röra på sig!

Tunnbröd, tortillas, risgrynsgröt, pannkakor, vit pasta med makrill och frukt är det som jag har varit sugen på och som jag har ätit sedan jag fick tillbaka matlusten; enkel mat som är lätt att äta och som snabbt bryts ner i kroppen. Likaså har jag gjort det enkelt för huvudet och tittat en hel del på Barnkanalen och upptäckt att många barnprogram har riktigt bra budskap, det gillar jag!

Trots att jag bara hade feber ett dygn är det som det brukar vara för mig; tung i huvudet i flera dagar på grund av den snabba temperaturhöjningen tillsammans med en förkylning. Det tar några dagar till innan jag är som vanligt men i slutet av veckan kan jag förhoppningsvis ta på mig träningskläderna igen!

torsdag, september 10, 2009

Tunnbrödsrullar

Det blev en enkel lunch idag;
Sviktat tunnbröd, Philadelfia, getost, skinka, babyspenat, tomat, paprika, salladslök och svartpeppar.

onsdag, september 09, 2009

Vardagscykling i lugn takt

Jag pratade med en kompis från Skåne på telefon i eftermiddags;
Jag; "Jag har börjat cykla nu igen och jag tycker det är superkul, åh jag vill ut nu, nu när det är så fint väder, men jag får vänta tills jag mår bättre i halsen."
Jane; "Kan man inte ut och cykla lugnt om man heter Lina Karlsson, utan värsta utrustningen? Ta din vardagscykel och cykla en runda bara för att det är skönt!"
Så fick det bli, så i stället för att cykla till den närmsta mataffären cyklade jag till en som ligger betydligt längre i väg och som är mycket billigare. Perfekt!

Jag hann med ett pass i går förmiddags innan jag började känna mig i mindre toppform; ett bra genomfört rullskidepass på drygt två timmar. Skönast var det dock när jag kom hem, tog av mig skorna och hjälmen, satte mig i fåtöljen i köket (en sådan där som gungar lite lätt) lade upp mina varma och ömma fötter på en stol och drack ett stort glas kall jordgubbssaft och åt en banan. Då mådde jag bra!

söndag, september 06, 2009

En färgklick

Cykelpasset idag som genomfördes med Lina och Staffas innebar många vattenpölar, en del gyttja och även lite regn från himlen, men även en riktigt skön känsla i benen i slutet av tretimmarspasset, en känsla som gör att jag verkligen ser fram emot nästa cykelpass. Positivt!

Under cykelturen hade jag Tomas Di Levas låtar i huvudet. Han har en del tänkvärda ord att säga den där mannen...
...den personen som ni ser i spegeln varje morgon, det är den personen som kan göra något för världen idag.

...våga förlåta dig själv.

...det finns inga vi och "dom", bara vi; Vi har bara varandra...

...det mesta kan man köpa, men ingen kan köpa livet...

...det är inte jag som är stjärnan ikväll, det är ni som är stjärnorna, glöm aldrig det!

Efter att ha stått leendes i en timme lämnade jag Mormorsgatan och "Granny goes street"-festivalen, som hölls här i Falun i går kväll, på ett gott humör.