måndag, oktober 26, 2009

Bovete

Just nu är det bara bovetegröt som gäller för mig, jag gillar verkligen konsistensen. Idag smaksatte jag gröten med vanilj och kardemumma. En kopp kaffe drack jag till för precis som en uttryckte det efter simningen imorse "En kaffe på det här..." kunde jag inte annat än att hålla med, så dagens andra kopp intogs till frukosten.

Krossat bovete, krossat linfrö, vaniljpulver, kardemumma, ett nerkläckt ägg, en sked keso serverad med granatäpple, valnötter och mjölk.

Bovete är, trots namnet, en ört (som härstammar från Asien) och är därmed ett glutenfritt alternativ. Bovetets protein har ett högt biologiskt värde (om man ska tro på det som står på Risentas förpackning) vilket innebär att de förser oss med essentiella aminosyror, alltså de som kroppen inte själv kan tillverka. Detta borde därmed vara ett bra livsmedel för veganer (allt animaliskt protein har ett högt biologiskt värde).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bara för att animaliskt protein har ett högt biologiskt värde behöver det inte vara bra för kroppen, t ex kessin (mjölkprotein) som kroppen inte mår så bra av bl a för att det är så "kompakt" men att bovete är bra håller jag med om.

Här är en bra sida om vad som verkligen är bra mat: http://amazinghealth.org

Lina sa...

Jaha OK, intessant...hittade något om att kaseinproteinet i getmjölk bryts ner snabbare än det som finns i komjölk...kanske därför det var en som tjatade på mig när jag var i Australien att jag skulle dricka getmjölk istället för komjölk eftersom man enligt honom blir "tung" av komjölk...hmm...kanske, kanske inte. Till skillnad från här är utbudet av getmjölk stort i Aussieland.

Tack för tipset om sidan!