onsdag, januari 27, 2010

Lumpen dag 9 och 10

Dags för det första fältdygnet!

På förmiddagen lärde vi oss att sätta upp militärtältet vilket vi gjorde på regementsområdet. Det var svinkallt och vi fick lära oss "The artic sworddance" för att få upp värmen. Vid lunch hämtade vi vår packning på logementen innan vi åkte iväg ut till vårt övernattningsställe. Tältuppsättning och allt var det innebär underhöll oss några timmar och vi arbetade verkligen som en grupp, ett bra samarbete!. Skönt också att vi hade snön som lyste upp skogen.

Att vara ute i fält testar verkligen bekvämligheten; det är främst tre saker jag tänker på; sömnen, mat- och dryckesintag samt toalettbesök.

Matintaget; visst, vi har det väldigt bra att få varm mat utskickad till oss men att äta ur våra egan kärl, diska dem i kallt väder, äta med värmejackor på som gör att hälften av maten kommer på kragen och att det mesta ska göras med handskar på gör att det är svårt att uppskatta maten.

Toabesöken; det är en vetenskap! Tre till fyra lager kläder + en stridsväst + ett vapen som vi inte får lämna i från oss. Det är rekommenderat att dricka 4-5liter om dagen vid kallt väder...

Sömnen; jag hamnade närmast öppningen vilket gjorde att jag frös om min rygg hela natten. Eller hela och hela, kvart i fyra var det dags för mig och två till att stiga upp. Konversationen mellan de två andra (ni får själva gissa hur det lät men det sades med halvöppna ögon); "Får vi inte sova något mer...alls?" "Nej...inte förrän klockan elva i kväll..." En timmes vaktpost fram och tillbaka på en sträcka av hundra meter i en timme följt av eldpost inne i tältet i en timme och sedan var det dags för övriga att gå upp.

Vi hade i alla fall tur med vädret. Vi hann precis få ner tältet innan det började snöa ordentligt. Förmiddagen fortsatte med att vi först fick order om att ta av ...och ta på...och ta av...och ta på...och ta av värmejackor, tröjor och fältmössa.... Därefter tog vi oss fram i snön på olika sätt med vapnet; hukandes, krypandes, krälandes och så vidare, vi slängde oss i snön för att ta skydd och det blev även många värmeslingor (vi springer på en rad efter varandra för att få upp värmen).

Vi åkte tillbaks senare på eftermiddagen, torkade av all fältutrustning och på kvällen lärde vi oss att plocka isär och rengöra vapnet, arton delar tror jag det blev och sedan var det dags för uppackning av den personliga utrustningen. Det var väldigt skönt att lägga sig i sängen den kvällen...

Inga kommentarer: