onsdag, mars 10, 2010

Lumpen dag 52

Uppstigning klockan 02:45 och det var dags för post i tre timmar. Jag och min postkamrat började att patrullera runt området en timme med bildförstärkare och med SOLO i tankarna; Stanna, Observera, Lyssna, Ofta. Nästa timme stod vi i logements 2 iglopostställe och spanade och sista timmen turades vi om att sitta post innanför dörren och utanför dörren. Klockan sex var det revelj så någon mer sömn blev det inte.

Pansarskott på förmiddagen och ett logement fick agera skyddsvakter för första gången när pansarskotten skulle hämtas ut. Det var så klart bara övningspansarskott så någon riktig smäll fick inte uppleva utan snarare ett litet fjuttande.Efter lunch och en skön stund i solen fortsatte dagen med handgranatskastning, skarp sådan vilket den gula markeringen visar. Vi fick en blindgångare och pulsen hos majoren var ganska så hög när han skulle ta tag i situationen. Det var en bra övning för oss som tryggt satt i skydd hur vi skulle gå tillväga om i fall att handgranaten som låg någonstans i gyttjan skulle detornera medan majoren var i närheten; vem som skulle larma, vem som skulle ringa säkerhetschefen, vilka som skulle springa ner med sjukvårdsutrustningen och vem som skulle vara kvar och bevaka vapnen. Lyckligtvis gick det bra.
Mäktigt och coolt var det i alla fall att kasta iväg handgranaten, vilken smäll!

På kvällen när mörkret smugit sig på var det dags för oss att förflytta oss på Vita blixten. 34 personer som skulle förflytta sig i ljupsnö, över skottade snövallar och i svaga nerför och uppförslutor; hur tror ni att det gick? 800m på två timmar. Vi stannade i och för sig två gånger för att träna rast/vila, ena gången drack vi bara och andra gången tände vi vårt kök och värmde vatten men det var ganska så snabbt avklarat. En mysig stund var det i alla fall och höjdpunkten var när vi var ute på en åker och gick i en fyrkant så att man kunde se en lång rad av rekryter gå efter varandra, svagoranget upplysta av ljuset från närlys (plutoner från en annan del av landet hade övning) samtidigt som man kunde skåda en vacker stjärnhimmel i bakgrunden.

Inga kommentarer: