onsdag, oktober 28, 2009

Fira med ärtsoppa

Jag hade sagt till mig själv att jag skulle koka ärtsoppa (för första gången) om jag blev uttagen till att få göra lumpen, så igår blev det ärtsoppskokning trots tisdag. Punchen skippade jag dock att dricka till.

Jag la ärtorna i blöt i måndags. Igår när jag skulle koka soppan tittade jag på klockan för att se hur mycket tid jag la ner; Jag satte på vattenkokaren, tog ut de blötlagda ärtorna ur kylen och sköljde dem, skar lök i bitar och hällde i allt i en stor gryta, la i ett par ekologiska buljongtärningar (för att slippa härdat fett och glutamat), salt, timjan och lagerblad. Det tog sju minuter, sedan att det fick koka i en och en halv timme är ju en annan sak. Snabbmat på ett sätt men inget alternativ om man kommer hem hungrig. Jag fräste lite skinka som jag serverade till soppan.

Pannkakor blev det också med vaniljpulver (surprise) i smeten.

måndag, oktober 26, 2009

Världens glassigaste ursäkt

I den Sim och teknik grupp som jag är tränare för får barnen lära sig simma tre av fyra simsätt. På insimmet skulle de simma fyra längder, en valfri, en rygg, en bröst och en crawl. När det var dags för ryggsim ser jag en flicka som försöker simma fjärilsim, vilket vi aldrig tränar. "Men du" sa jag med ett leende, "du ska ju simma ryggsim"!

Enya 8 år; "Ja, men jag åt en så stor glass på Mcdonalds så jag glömmer bort det!"

Barn är härliga, och ja varför inte, vi kanske ska testa den ursäkten någon gång och se om den fungerar!

Bovete

Just nu är det bara bovetegröt som gäller för mig, jag gillar verkligen konsistensen. Idag smaksatte jag gröten med vanilj och kardemumma. En kopp kaffe drack jag till för precis som en uttryckte det efter simningen imorse "En kaffe på det här..." kunde jag inte annat än att hålla med, så dagens andra kopp intogs till frukosten.

Krossat bovete, krossat linfrö, vaniljpulver, kardemumma, ett nerkläckt ägg, en sked keso serverad med granatäpple, valnötter och mjölk.

Bovete är, trots namnet, en ört (som härstammar från Asien) och är därmed ett glutenfritt alternativ. Bovetets protein har ett högt biologiskt värde (om man ska tro på det som står på Risentas förpackning) vilket innebär att de förser oss med essentiella aminosyror, alltså de som kroppen inte själv kan tillverka. Detta borde därmed vara ett bra livsmedel för veganer (allt animaliskt protein har ett högt biologiskt värde).

söndag, oktober 18, 2009

Vilken miss!

Efter löppasset i går morse gjorde jag utfallsteg igen och jag vet att jag måste stegra väldigt långsamt i antal från gång till gång i denna övning för att slippa träningsvärk. Jag har lyckats bra sedan jag började, men igår måste jag har kommit ihåg fel. Jag hade för mig att jag gjort 3x16 (åtta på varje ben) utfallsteg sist jag sprang och gjorde därför 3x20 (tio på varje ben) igår, men oj, oj vilken träningsvärk jag har idag, inte bara i sätesmuskulaturen (rumpan) utan jag känner även av framsida lår(!) Dumt, dumt och konstigt vad allt blir jobbigt helt plötsligt, vanliga vardagsrörelser som att resa sig från soffan ger upphov till både stönande och gnällande. Det är i alla fall skönt att veta att jag tänkte rätt (jag har lärt mig med åren), men så klart lite smått förargligt att jag mindes fel så det är väl bäst att kolla i träningsdagboken före nästa pass.

Chokladsemifreddotårta med nötbotten

Mamma är här och hälsar på från Skåne och igår firade vi hennes födelsedag med tårta. Jag ville testa den där nötkakan som jag gjort tidigare som tårtbotten med semifreddo på som är en sorts italiensk glass. Jag smaksatte semifreddon med mörk choklad och rom.

Nötbotten
200g hasselnötter
100g urkärnade dadlar
3 ägg
1/2 tsk vaniljpulver

Hacka dadlarna och värm upp i en gryta med lite vatten så att det blir en massa. Blanda hasselnötter, vaniljpulver, dadlar och äggulor. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt i hasselnötsmassan. Lägg på bakplåtspapper som en rund kaka, grädda i ugnen ca 20min på 175g.

Semifreddo
2,5dl vispgrädde
3 ägg
1 msk akacia honung
1/2 tsk vaniljpulver
125g 70% mörk choklad
(rom)

Vispa grädden och flaga ner 25g choklad. Smält 100g chokladen i vattenbad. Vispa äggulor, honung, vaniljpulver (och rom) poröst (röran ska bli ljus). Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda äggsmeten med chokladen och blanda sedan chokladsmeten med grädden. Rör till sist ner äggvitorna. Bred detta på nötbottnen och sätt in i frysen några timmar. Ställ fram tårtan en stund före servering.

onsdag, oktober 14, 2009

Skön morgonstund med bovetegröt

Jag vaknade av mig själv vid halv sju, gick upp och satte på kaffe och hade lyxen idag att få öppna ett nytt paket kaffe, vilken doft! Jag satte mig i fåtöljen i köket, la upp fötterna på en av köksstolarna och bläddrade i en kokbok medan jag njöt av kaffet och drack ett glas vatten. Sedan snörade jag på mig löparskorna för en skön morgonjogg runt sjöarna, frosten låg kvar och gav naturen en blekare färg och solen var på väg upp och bidrog till att göra världen vackrare. Jag avslutade med några utfallsteg innan jag klev in i en varm dusch och stretchade de muskler som främst behövde det. Kokade gröt och idag testade jag en ny grötvariant gjord på krossat bovete och oj vad fantastikt god den var, rätt konsistens som passade mig och en härlig smak av vanilj. Till det drack jag en stor kopp grönt te.

Bovetegröt gjord på krossat bovete, krossat linfrö, en knivsudd vaniljpulver, en bit rivet äpple, ett nerkläckt ägg, serverad med kanel, valnötter och mjölk.

tisdag, oktober 13, 2009

Grönt på tallriken

I kväll blev det mycket grönt på tallriken till mina qournfileér; broccoli, babyspenat, salladslök och avokado och after dinner åt jag en kiwi. Det är frukter och grönsaker som är rika på näring och någon/några av dem hamnar på min tallrik varje dag.

Eftersom jag inte tog något kort får ni nöja er med den grönaste bilden jag kunde hitta bland mina foton.

Motivation för (sim)träning

För en och en halv vecka sedan funderade jag om jag skulle köpa ett tremånadskort till simhallen så att jag kunde gå dit när jag ville och hur ofta jag ville. Samtidigt hade jag svårt att se mig själv simma flera gånger i veckan men eftersom jag kände att ville återfå en hyfsad simform så var det ju lika bra att köpa ett. Jag gjorde det på en gång och sedan dess har jag varit i simhallen flera gånger. Jag har nästa bara tränat teknik nu till en början, väldigt lugnt och passen har inte varat speciellt länge. Förra veckan var det en som jag kände som hoppade i och simmade på crawlbanan och när jag gick upp frågade hon mig om jag hade varit i länge, "Nej, bara 45min, jag slutar precis innan jag blir uttråkad" svarade jag. "Åh, det var ju bra för motivationen" tyckte hon och det är ju just det som har gjort att jag längtat till att få simma igen direkt efter ett pass och anledningen till att jag har gått dit och simmat redan dagen efter. Bra för motivationen och säkert bra att göra för en person som vill träna bara för att må bra och för att det är kul, oavsett vilken idrott eller träningsform det handlar om. Just i simning passar det mig väldigt bra, hellre ofta och kortare tid i bassängen än längre pass då jag tvingar mig själv simma bara för att jag ska simma en viss bestämd tid. Sedan är det ju skillnad när jag tränar ihop med andra och har en tränare på kanten, som idag, då jag tränade med triathlonhögskolan. En timme kändes snabbt och det var roligt hela tiden!

söndag, oktober 11, 2009

Söndagsfrukost

Hade jag haft mer tid den här söndagsmorgonen så hade jag kanske njutit av en sådan här frukost;
I stället får det bli gröt följt av en resa ner till Göteborg där det är mönstring som gäller, eller rättare sagt antagningsprövning som det heter för tjejer.
Ni får ha en riktigt skön söndag och en bra start på veckan så hörs vi på tisdag igen!

lördag, oktober 10, 2009

Härbre

Idag var det återigen en fantastisk höstdag med sol, klarblå himmel och vindstilla. Jag stack ut på cykeln vid lunch för en lugn och lite kortare sväng på cykeln. Jag hade ett mål med turen och det var att cykla bort till Bjursås och till den här stugan, eller rättare sagt det här härbret som jag lärt mig att det heter, som jag tog kort på för några veckor sedan om ni minns. Det visade sig nämligen tillhöra en arbetskompis, häftigt!
Ewa och ett par vänner till henne var där idag så nu fick jag se härbret invändigt och oj vad mysigt det var, så litet men ändå så underbart perfekt! Jag blev inbjuden på ärtsoppa, fick värma fussingarna vid den öppna spisen, myste för fullt och hade en riktigt trevlig stund, något jag alltid kommer att minnas! Tack! Full av intryck, och varm både om tårna och i själen, cyklade jag tillbaks till Falun.

fredag, oktober 09, 2009

Crunch till mellanmål

Dags för eftermiddagskaffe och ett gott mellis;
Kvarg, keso och vaniljpulver med bovete crunch, kanel, extra gojibär, valnötter och granatäpple.

Bovete crunchet är mycket gott och innehåller förutom bovete även helt linfrö, russin, gojibär och salt. Det kostar en del men det behövs inte så mycket för att det ska crunchas till ordentligt i munnen och för att göra det där lilla extra.

fredag, oktober 02, 2009

Skogsupplevelse

I eftermiddag passade jag på att vistas ute eftersom helgen inte ska bjuda på lika fint väder som vi haft de senaste dagarna. Jag cyklade upp till ett grustag som ligger ca 10-15km utanför Falun, bytte om till löparskor, tog fram karta och kompass och gick en sväng i skogen som delvis påminde om skogen i Ronja Rövardotter, härligt grön och härligt mossig. Skogsturen bjöd på mycket;

...underbart vacker utsikt,
...blåbärsätning,
...balansgång,
...och hinderbana.
På vägen hem på cykeln inser jag att jag inte kan få nog av vackra vyer;
...och inte av Falun heller;